Partidul Neamul Romanesc Partidul Neamul Romanesc

SCINTILAŢII NAŢIONALE de NICOLAE ROTARU, GENERAL DE BRIGADA PROF. UNIV. DR.

 • După ce, hăt, cu destul timp în urmă am scris: „Fii bun când poţi, ştiind că nu există nu pot, dacă există vreau”, citesc dintr-un mesaj primit pe facebook că şi Dalai Lama a spus: „Fii bun de câte ori se poate. Şi întotdeauna se poate”.Dacă aş fi ştiut mai de mult mi-aş fi depus candidatura pentru alegerea ca lider spiritual al Tibetului. Bine că n-am făcut-o. Şi-n România se poate demonstra că se poate. Întotdeauna. Dacă vrei şi dacă nu eşti lăsat singur!
 • Mă-ntreb deseori unde-or fi vremurile când înotam în munţii de grâu depozitat, din pricina abundenţei recoltei, în sala de spectacole a Căminului Cultural al comunei natale? Alteori, eu şi alţi copii ne denumeam puieţi de arbori şi ne plantam în acel minereu de aur. Eu eram stejar, Sorin Hoarnă era fag, fraţii Lole şi Miţilică erau ulm şi carpen, vărul Bebe Cioplea era salcâm, iar Doli, fata Cocodichii, era gârniţă. Tuturor ne-a priit acea mutare în arbori, am crescut şi-am împădurit coclaurii patrei. Unii mai mult, alţii mai puţin, după cum ne-a fost hărăzirea. Acum e nevoie de o nouă generaţie de puieţi, că pădurile patriei stigă după ajutor.
 • Mi se pare demn de luarea aminte a oricui, faptul că personal, ca magistru, prin amfiteatre universitare am aplicat baterii de teste sociologice studenţilor. Trei întrebări n-au lipsit niciodată: Care e ceam mai mare personalitate europeană a tuturor timpurilor, Care este cel mai mare personalitate a românilor şi Dacă credeţi că trebuie reintrodusă pedeapsa capitală în sistemul judiciar naţional.Aproape în unanimitate şi ani în şir, pe hârtiile (anonime), pe care, pe unele, le mai păstrez, tinerii  chestionaţi i-au trecut pe Hitler sacondat de Stalin, pe Ceauşescu secondat de Eminescu şi apropo de pedeapsa cu moartea au fost majoritari pentru ori s-au abţinut!
 • Am ajuns să fim receptaţi ca o ţară de cerşetori. Ştim să cerem. Vrem mereu drepturi. Şi, deseori, primim. Am adăugat la Carta Drepturilor Omului şi dreptul de a avea şi a purta ceea ce alţii aruncă. Ca-n poema „Duşmancele” a lui George Coşbuc.Suntem depozitari de cvasi-reziduuri. Second-hand-işti, cum zice amicul meu Scriitorincul. Mai ales haine şi mai abitir maşini.Ne mai mirăm că suntem catalogaţi neam de mâna a doua! Ne-nţolim second-hand, conducem autoturisme second-hand, mâncăm produse expirate (inclusiv doctorii) – suntem popor second-hand şi expirat.Colecţionari de vechituri, dar nu de antichităţi, de valori. Nu, doar colecţionari de hârburi, boarfe, inutilităţi, reziduuri. Ăştia suntem. Asta suntem. Nu credeţi c-a venit vremea să schimbăm eticheta! Eu cred că se poate. Neamul acesta merită mai mult.
 • Se poate face o ierarhizare a ţărilor şi după alimente (meniuri), la fel cum se întocmesc taxonomii după specificul psiho-comportamental. Aşa cum se spune cap de neamţ se poate zice că Germania e ţara crenwurstului şi berii. Asemănător, aşa cum sunt etichetaţi cei din ţara soarelui răsare, drept oameni reci, se poate vorbi de specificul alimentar nipon numit ukonomiaki. La fel, italienii sunt recunoscuţi ca … macaronari, chinezii artei celor două beţişoare pe post de furculiţă, ca prieteni ai orezului, bulgarii drept specialişti în castraveţi, francezii ca părinţi ai brânzeturilor şi olandezii ca fii ai lor, spaniolii ca mai mari ai căpşunilor, austriecii, ai şniţelelor, ungurii, ai gulaşului şi paprika, americanii, ai fast-foodului, ruşii, ai ceaiului (mai ales de votcă!), iar românii, specialişti ai mâncării omului de către om! Cred că putem arăta că ne-a venit mintea la cap şi că suntem demni urmaşi de Petrache Poenaru, Paulescu, Coandă, Vlaicu, Palade, Cuza, Carol I, Eminescu…
 • Mi-e dor de jocurile iniţiate de doamna Ecaterina Popescu la orele sale (de „naturale” şi geografie), chit că, pentru neştiinţă sau indisciplină mai primeau câte un penar, aruncat de la catedră de „coana preoteasă”, direct în frunte. Mi-e dor, de pildă să ne jucăm de-a America şi România. Adică să spunem care e cursul de apă cel mai important din America de Nord şi să-i denumim trei afluenţi. Adică fluviul Mississippi cu Missuri, Arkansas şi Meramac. Apoi să facem acelaşi lucru pentru America de Sud (de fapt, Latină). Deci fluviul Amazon cu Rio Negro, Madeira şi  Ucayali „Dar în Româna de nord?” întreba profa. După care, tot ea, ne dumirea: Mureşul cu Târnavele, Arieşul şi Ampoiul. Dar în cea de sud, mai precis în Oltenia? E vorba de râul Jiu cu Motrul, Gilortul şi Amaradia! Unde-or fi acei profesori pasionaţi şi inventivi? Unde-or fi acele jocuri de care mi-amintesc cu nostalgie şi azi? Dar acei romani care să-şi cunoască patrie cu toate bogăţiile ei şi care să fie păstrate pentru generaţiile de mâine?
 • Sunt tentat să mă fălesc cu ceea ce nu e al meu: „Am un nepot deştept!” „Am o studentă frumoasă!”, „Am o maşină performantă!”, „Am o soţie credincioasă!”, „Am un apartament confortabil!”. Vreau să spun că nu apartenenţa fizică, proprietatea dobândită ori folosinţa ocazională sunt motivele intime de mândrie, ci calităţile (dacă sunt) exclusiv ale tale ca: inteligenţa, atitudinea, comportamentul, caracterul, dragostea, voinţa, curajul, răbdarea. Totul, în context social, în raport cu semenii şi prin mijlocirea unor circumstanţe. Nici măcar Hercule n-ar fi fost cel falnic şi demn de admiraţie, dacă n-ar fi existat leul, hidra şi alte „motive” pentru a-i oferi de muncă. Cum nici noi, ca neam, nu vom mai exista mult dacă nu conştientizăm că posesia metafizică  „Am o ţară frumoasă, bogată  şi demnă” incumbă unitatea şi solidaritatea noastră pentru a o slăvi, iubi, cânta, dar mai ales a o apăra!
 • Deşi trăim într-o republică, România este bîntuită de regi. Nu mă refer la Casa Regală (care în viziunea mea nu există legal), nici la suveranul defunct care era singurul îndreptăţit să poarte titlui de rege, ci la cohorta de alte capete… încoronate. De la Cioabă al romilor şi Iulian al ţiganilor (sau invers) la regele bordurilor, asfaltului, pădurilor, retocedărilor ilegale, comerţului cu copii şi carne vie, al taficului de maşin furate, al baronilor locali (cum o fi asta!) Regi peste regi, monarhia ciordelii şi delincvenţei, suveranii corupţiei şi matrapazlîcului, regatul tuturor neputinţelor contra puternicilor tuturor fărădelegilor. Chair nu se poate coagula o forâî a cinsteşiei şi credintei care să ducă la abolirea acestori vlstare de sânge albastru contrafăcut!?
 • România a devenit oaia neagră a Europei. Nu vă grăbiţi să spuneţi că era de aşteptat, dată fiind „mioriţa laie”, din poemul fundamental al literaturii noastre orale (Mioriţa). E ultima din topul binelui şi prima din clasamentul răului, mai ales din pricina corupţiei generalizate, la niveluri foarte înalte. Un mare luptător cu acest flagel, Ionel Blănculescu, spunea: ”Corupţia este de trei feluri: mare, mijlocie şi mică.”   Peste ani, ca unul care deşi văd că s-au scăpat hăâurile din mână sau că timonierul epavei plutind în derivă din flota inexistentă, care este România, e dat dispărut, tot mai cred în redersarea neamului acestuia. Chit că-mi vine să spun, contrazicându-l pe ierarhizatorul corupţiei că nu mai avem trei feluri, cu unul singur: generalizată. Chiar şi aşa tot mai trec că se mai poate salva. Şi Patria, şi Neamul. Trebuie să vrem! Să ne coagulăm. Să acţionăm. Lupta nu se duce pe micul ecran, nici pe simulatoare. Amintiţi-vă de-acel Târgovişte de moarte întru renaştere!
 • Am scris cândva că nu aleşii trebuie blamaţi, ci alegătorii, că nu potentaţii fac dovadă de stupid peuple, ci poporul chiar este second hand. (Eu care scriu asta, ca ins „de-ai noştri, din popor”, sunt prima dovadă că e aşa). Am scris şi scriu: cu vehemenţă, silă, scârbă şi milă! Mai ales după ce am văzut cum un sat întreg – cu preoţi, cu copii, cu femei, bărbaţi, bătrâni întregi la trup şi cu lozinci împotriva justiţiei care l-a prins primind ditamai mitoiul pentru a face o ditamai ilegalitatea pe un făurar de lege, un parlamentar adică, pe care îl cercetează – cere repunerea în drepturi şi iertarea infractorului ca e om bun. Cum este acest popor? Român? Viteaz, neînfrânt, respectabil, european? Aud! Nu aşa se face dreptate. Care dreptate nu poate fi, ca şi adevărul, ca soarele de pe cer, ca România însăşi, decât una. Un partid care să aibă asemenea viziune ne trebuie!
 • Deocamdată ludic, observ că iniţialele numelor fondatorilor PNR, pot constitui un cuvânt definitoriu pentru ceea ce-şi propune această coagulare politică: CORP. Aşadar, Chelaru, Onişor, Rotaru şi Peia (deşi ordinea ierarhică a asumărilor de responsabilitate e altă, dar tocmai pentru a evidenţia soliditatea şi unitatea unui proiect) îşi propun şi vă propun o nouă viziune asupra fenomenului naţional, o nouă abordare a interesului Patriotic, o altă perspectivă asupra geografiei româneşti raportată la caroiajul european căreia îi aparţine istoriceşte.  Personal, ca pasionat al lucrurilor categorice, care pot accepta că verdele are nuanţe, dar nu confund verzuiul (nuculiu, prăzuliu etc. ) cu verdele, văd acest demeres fie ca pe o numărare de cadenţă (trei generali de carieră nu pot vedea şi gândi decât în acest ritm), fie ca pe o închinăciune (patru creştini mai ales când semnul crucii este simbolul pregnant al siglei partidului nu pot proceda decât astfel). Vreau să cred că spiritul de corp, unitatea de verbe ale efectivităţii (a voi şi a face) vor constitui pilon de stabilitate şi nucleu de atractivitate într-un efort care, prin emulaţie şi coeziune, poate deveni eficient. Ceea ce reprezintă un scop şi o causa sui! Aşa să ne ajute bunul Dumnezeu!

Share Post :

More Posts

3 Comments

 • dorel petrila
  februarie 9, 2018 at 6:38 am http://a%20rel='nofollow'%20class='comment-reply-link'%20href='#comment-62'%20onclick='return%20addComment.moveForm(%20comment-62,%2062,%20respond,%201416%20)'%20aria-label='Răspunde%20la%20dorel%20petrila'%20-%20Reply/a

  Sa dea Dumnezeu sa reusiti in demersul vostru!Ne-am saturat de promisiuni desarte,de jaf generalizat si de capuse care sug si nu se mai satura!

 • Popa Iuliu
  martie 10, 2018 at 9:35 pm http://a%20rel='nofollow'%20class='comment-reply-link'%20href='#comment-76'%20onclick='return%20addComment.moveForm(%20comment-76,%2076,%20respond,%201416%20)'%20aria-label='Răspunde%20la%20Popa%20Iuliu'%20-%20Reply/a

  Doamne Ajuta ! Sa binecuvanteze Romania si pe toti acei ce doresc binele acestei tari !

 • Ioniță Ion
  mai 14, 2018 at 5:53 pm http://a%20rel='nofollow'%20class='comment-reply-link'%20href='#comment-82'%20onclick='return%20addComment.moveForm(%20comment-82,%2082,%20respond,%201416%20)'%20aria-label='Răspunde%20la%20Ioniță%20Ion'%20-%20Reply/a

  Cred că este singura soluție care ne poate scoate din prăpastia in care am fost aruncați.

Lasă un răspuns